Fjernlån: Bestilling og håndtering

(3.00)

Når man er færdig med opsætning af og indstillinger for fjernlån, kan man fremsøge og bestille fjernlånsmaterialer fra OPAC.

• Vælg: Søg > Simpel­t
  • Vælg Søg > Andre biblioteker og markér DANBIB til samsøgning
  • Søg efter den ønskede post, søg evt. med brug af ISBN-nr.
  • Vælg en post fra DANBIB i hitlisten med et eller flere søgeresultater
    • Højreklik på forsidebilledet eller ikonet ud for post og vælg fjernlån

Der vises i første omgang beholdning for dine favoritbiblioteker. Klik på Næste for at se flere beholdningshavende biblioteker.

• Vælg ét af bibliotekerne ved at trykke på bestil-ikonet ud for biblioteket
  • I den boks der kommer frem, skrives lånerID på den låner, der vil bestille materialet
  • Afslut ved at klikke på blå knap nederst: Bestil.
    • Materialet er nu bestilt hos fjernlånsbiblioteket
    • Fjernlånsbestilling kan ses her: Skranke > Fjernlån

Favoritbiblioteker tilvælges som kilder på samme måde som DANBIB. Vær opmærksom på at sætte en værdi højere end 0 i feltet Pålidelighed, når du redigerer oplysninger om kilden (System > Interface > Kilder > Redigér).

Vedr. håndtering fjernlånsbestillinger indgået fra bibliotek.dk til en låner, se her.

Modtagelse af fjernlånsbestillinger

Når det bestilte materiale ankommer:

• Vælg: Skranke > Fjernlån
  • Find den aktuelle fjernlånsbog på titlen. Hvis der er flere bestillinger til samme titel, vælg den ældste først.
  • Klik på ikon til højre for at modtage
  • Aflæs stregkode på det aktuelle materiale.
    • Nu overskrives den midlertidige stregkode med fjernlånsbibliotekets stregkode
    • Der sendes automatisk en besked til brugeren
    • Fjernlånsbestillngen skifter status: Reserveret (besked sendt)
    • Fjernlånsbestillingen optræder på listen over bestillinger til afhentning: Skranke > Reservation
  • I forbindelse med beskeden til brugeren får man en slip til identifikation af brugerens materiale på reserveringshylden.
    • Dette forudsætter at man i indstillinger for skrankefunktioner (System > Interface > Skrankefunktioner) har sat flueben ved Slip.

Fornyelse af fjernlånsbestillinger

• Åbn brugerens konto.
  • Ud for fjernlån er der et lille ikon (cykel!) i kolonnen Fjernbibliotek. Tryk på ikonet leder til det långivende biblioteks katalog, hvor man kan logge ind og forny.
  • Man skal selv rette afleveringsdatoen i brugerens konto ved at trykke på datoen i boksen "Udløber"

Returnering af fjernlån

Nogle fjernlånsmaterialer har ringe indikationer på, hvilket bibliotek materialet kommer fra. Det kan være på grund af stempler eller navnelabels der ikke er blevet skiftet ud efter fusioner mv.

Reindex giver mulighed for at udskrive en info­slip når man registrerer et fjernlån som afleveret

• Aflæs stregkode fra Skranke > Aflevér
    • Hermed registreres materialet som afsendt til det långivende bibliotek.
  •  Vælg:
    • Skranke
      • > Fjernlån
        • > Fokus = Afleveret ILL
  • Print evt. en slip fra siden ovenfor med info om det långivende bibliotek.